Belangrijke informatie over de examens

Belangrijke informatie over de examens

Geplaatst op: dinsdag 24 maart 2020

Op dinsdag 24 maart heeft de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bekend gemaakt dat het centraal examen dit schooljaar komt te vervallen. De reden van dit besluit is dat er in de huidige situatie onvoldoende geborgd kan worden dat leerlingen op een goede manier worden voorbereid op het centraal examen. Bovendien is er een grote mate van onzekerheid over het verdere verloop van de corona-epidemie.

Leerlingen kunnen nu op basis van de resultaten van hun schoolexamens het diploma behalen. Dit diploma geldt als een volwaardig diploma. Scholen krijgen daarbij tot 6 juni a.s. de tijd om het resterende schoolexamen goed en veilig te organiseren en af te sluiten. Binnenkort volgt er nog informatie over de nieuwe zak- en slaagregeling.

Centrale examens
Alle centrale examens komen dus te vervallen. Dit geldt ook voor de centraal schriftelijke en praktische examens (cspe’s) in het vmbo, evenals de centrale digitale flexibele examens in vmbo-basisberoeps en kaderberoeps.

Schoolexamens
De schoolexamenresultaten vormen dit schooljaar de basis voor het behalen van het diploma. We zijn momenteel aan het inventariseren welke onderdelen al afgerond zijn en welke onderdelen eventueel nog getoetst moeten worden. Daarnaast bestuderen we op welke wijze eventuele toetsing dan moet plaatsvinden. Dat kan in sommige gevallen op afstand, bijvoorbeeld via (beeld)bellen, maar zou ook fysiek op school kunnen. We streven er natuurlijk naar om dat zoveel mogelijk op afstand te doen. In geval van toetsing op school zullen we dat in aangepaste vorm doen, conform de richtlijnen van het RIVM. Wij hebben tot begin juni tijd om het schoolexamen naar behoren af te ronden. Na 6 april geven we meer duidelijkheid over eventuele toetsing.

Herkansingen
Tot begin juni kan het schoolexamen worden afgenomen en afgerond. Daarna vinden eventuele herkansingen plaats.

Aanmelden voor vervolgopleiding
In overleg met het vervolgonderwijs (mbo, hbo, universiteiten) wordt gekeken hoe de studenten die komend schooljaar instromen zo goed mogelijk kunnen worden voorbereid op hun vervolgopleiding. Om leerlingen en ouders extra ruimte te bieden in het kiezen van de vervolgopleiding, zijn de aanmelddata één maand doorgeschoven als volgt:

  • voor mbo van 1 april naar 1 mei 2020;
  • voor hbo en wo van 1 mei naar 1 juni 2020.

Belangrijk
Het vervallen van het centraal examen wekt bij de leerlingen misschien de indruk dat ze niet meer hoeven te werken. Dat zou zeer onverstandig zijn. Het betekent dat de focus van de lessen niet zal liggen op examentrainingen, maar nadrukkelijk op een goede voorbereiding op de doorstroom. Dat heb je nodig om succesvol te kunnen zijn op je vervolgopleiding. Het nauwgezet volgen van het onderwijs op afstand en het blijven werken aan de leerstof blijf daarom van zeer groot belang.

We vragen aan u, ouders, dan ook om hierin mee te sturen. We betreuren het zeer dat jullie, jongens en meisjes, jullie examen op deze toch vreemde manier moeten maken. We hebben er echter alle vertrouwen in dat jullie dit samen met ons tot een goed einde gaan brengen. Daar gaan we voor!

We blijven u en jullie uiteraard informeren als er weer meer bekend is over afname schoolexamens, herkansingen en de zak- en slaagregeling.

Bekijk al het nieuws