Wedstrijd beste gedicht, rap of songtekst om schrijfonderwijs levendiger, creatiever en leuker te maken!

Wedstrijd beste gedicht, rap of songtekst om schrijfonderwijs levendiger, creatiever en leuker te maken!

Geplaatst op: maandag 11 december 2023

In de eerste FIO-week van dit schooljaar, de week van 9 oktober, had de vakgroep Nederlands voor de bovenbouw een lessenserie bedacht om het schrijfonderwijs levendiger, creatiever en vooral leuker te maken! Een wedstrijd waarbij onze leerlingen onderling de strijd konden aangaan voor het beste gedicht, songtekst of rap.

Niemand minder dan songschrijver Roel C. Verburg, onder zijn volgers ook wel bekend als ‘de slechtste rapper van de straat’, trapte de lessenserie af. In een filmpje dat hij speciaal voor onze leerlingen had gemaakt, legde hij uit hoe hij aan de inspiratie voor zijn teksten komt en welke handige hulpmiddelen hij daarbij gebruikt.

Daarna was het podium voor onze eigen sterren: alle derdejaars leerlingen van vmbo basis, kader en mavo. Met behulp van een woordweb werd inspiratie opgedaan voor eigen teksten. Het internet kon geraadpleegd worden voor voorbeeldfilmpjes. Sterren als Simon Keizer, Nielson en natuurlijk Roel C. Verburg dienden als voorbeeld. Veel resultaten overtroffen onze verwachtingen. Er werden mooie en ontroerende gedichten gemaakt, maar ook humoristische teksten of raps over de meest uiteenlopende onderwerpen, van een vakantieweek tot het heelal. 

In het tweede deel van de lessenserie, dat in het teken stond van de culturele en kunstzinnige vorming, mochten alle derdejaars leerlingen hun schrijfproducten verwerken tot een kunstwerk. Dat kon een schilderij zijn, een albumhoes of een collage. Met zelf meegebrachte materialen kon iedereen aan de slag.

Natuurlijk is er geen wedstrijd zonder een winnaar: Amy Kuijpers uit mavo 3 werd door onze vakjury, bestaande uit docenten Nederlands en CKV, unaniem verkozen tot maakster van het mooiste gedicht. De prijs: twee bioscoopbonnen, die door haar mentor mevrouw De Koning uitgereikt werden. Ook mooi: de vakgroep Nederlands heeft posters gemaakt van Amy’s gedicht en ook van enkele andere teksten die door haar zijn bedacht. Zodat alle bezoekers van onze school kunnen zien wat een enorme hoeveelheid talent zich in onze schoolbanken bevindt.

Bekijk al het nieuws