Nacht van de vluchteling

Nacht van de vluchteling

Geplaatst op: donderdag 20 juni 2024

Er wordt veel en vaak negatief over vluchtelingen gepraat. Praat jij ook wel eens mét een vluchteling? Bijna niemand in de klas stak zijn vinger op. In het project ‘Bekend maakt Bemind’ verdiepten de tweedejaars leerlingen van het Fioretti College zich in de vluchtelingencrisis.

In de lessen Mens & Maatschappij bekeken onze leerlingen nieuwsfragmenten, video’s en cijfers, luisterden ze naar podcasts en speelden de dilemmagame over welke keuzes zij zouden maken als thuis niet meer veilig was. Er werd een gastles voorbereid van een vluchteling uit Turkije. Nadat Hasim zijn vluchtverhaal in de klas had verteld vroeg Esther van Vluchtelingenwerk Nederland aan de klas: “Wanneer voel jij je ergens thuis?”. Er ontstond een mooi gesprek waarbij leerlingen hun vragen konden stellen: “Wat mis je het meest uit je land van herkomst?” “Voel je je meer Turks of meer Nederlands?”. "Wat is het ergste wat je hebt meegemaakt?” en “Wat zijn je dromen voor de toekomst?”

 Als kers op de taart liepen zeven leerlingen de Nacht van de Vluchteling in Tilburg. Samen met 7000 andere mensen in Nederland werd aandacht gevraagd voor vluchtelingen en werd geld ingezameld voor noodhulp voor vluchtelingen wereldwijd. Dit jaar werd er een recordbedrag ingezameld, waarvan €971 door ons eigen ‘FIOTEAM’ in 10km bij elkaar is gelopen. We zijn trots op onze leerlingen die zich hebben ingezet voor een ander. Wat een mooie manier om Mens & Maatschappij in de onderbouw af te sluiten! 

  

  

Bekijk al het nieuws