Veel inspiratie deelnemers project Buitenpost

Veel inspiratie deelnemers project Buitenpost

Geplaatst op: woensdag 07 april 2010

Beeldend kunstenaar Jeanne van Heeswijk maakt in opdracht van Pieter Brueghel met leerlingen van het Fioretti College: 'Buitenpost, een mobiel museum voor het Brabantse landschap'. Honderdveertig leerlingen uit verschillende leerjaren en richtingen werken verdeeld over vijf groepen aan de realisatie van dit museum. Ze doen onderzoek naar het landschap, bepalen de route van het museum, maken kunstwerken, verzorgen een speciale Brabantse maaltijd en bouwen het mobiele museum waarin alles samenkomt.

In de afgelopen weken kwamen verschillende kunstenaars en deskundigen naar het Fioretti College om de leerlingen te inspireren.

  • Groep 1 (landschapsonderzoek) ging ‘landschapslezen’ met Jack van Mildert. Ze bezochten het Thuispunt en de Heemkundekring, interviewden (voor de camera) een boer die voor de bouwplannen in Veghels Buiten moet verhuizen en dachten onder leiding van een landschapsarchitect na over de lege plekken in het landschap.
  • De makers van de kunstwerken (groep 2) maakten een stuk ‘Landart’ met kunstenaar Simon Kentgens. Ook bouwden ze nederzettingen met Rob Plattel en gingen ze met kunstenaar Wouter Klein Velderman op zoek naar ‘ready mades’ in het landschap.
  • De bouwers (groep 3) kregen bezoek van Gaby Vermeulen van een carnavalsvereniging. Hij vertelde over de geschiedenis van het carnaval en zijn ervaringen met het bouwen van carnavalswagens.
  • Groep 4, die de route en de promotie van het museum bepaalt, kreeg Ralf Witthaus op bezoek. Ralf gaat voor het project ‘Landkunst Veghels Buiten’ met zijn grasmaaier een kunstroute door het gebied maaien.
  • Tot slot de horecagroep, die zich de afgelopen weken vooral richtte op zuivel. Hoe maak je yoghurt, wat is de historie van Campina en wat is hangop? Doormiddel van een vragenlijst onderzochten ze wat mensen vroeger aten en stelden op basis van de antwoorden een ‘Oud Veghels Menu’ samen.

Kortom: Er is weer veel gebeurd in het project Buitenpost. De leerlingen hebben veel gezien, gedaan en geleerd. Het museum begint langzaam vorm te krijgen. De komende weken zal er hard gewerkt moeten worden om alle opdrachten voor de meivakantie af te ronden!

Klik hier om foto's van het project te bekijken. Kijk ook eens op http://buitenpostveghel.blogspot.com/

Bekijk al het nieuws