Informatieavond mediawijsheid goed bezocht

Informatieavond mediawijsheid goed bezocht

Geplaatst op: donderdag 22 september 2016

Smartphones, applicaties en sociale media zijn niet meer weg te denken binnen de huidige maatschappij. Op dinsdag 20 september was er een informatieavond over mediawijsheid op onze school. Er is veel aandacht besteed aan het fenomeen ‘sexting’. De risico’s en mogelijke gevolgen zijn uitgebreid besproken. Aanwezige ouders, docenten en overige geïnteresseerden hebben uitgebreid gebruik gemaakt van de mogelijkheid om vragen te stellen. Omdat niet iedereen aanwezig kon zijn, kunt u hier nog wat praktische tips teruglezen.

Het zijn tips voor een (preventieve) aanpak tegen de verschijnselen ‘sexting’ en ‘grooming’. ‘Sexting’ is het versturen van seksueel getinte foto’s en filmpjes via de sociale media. ‘Grooming’ is het contact zoeken met kinderen via internet en de sociale media met als doel om de seksuele remmingen van het kind te verlagen.

Wat kunt u als ouders voor preventieve maatregelen treffen?

  • Maak het onderwerp thuis bespreekbaar. Voorkomen is beter dan genezen. Praat erover en geef grenzen aan. 
  • Een open houding is belangrijk. Laat uw kind zijn of haar verhaal doen. Veroordeel niet.
  • Maak duidelijk dat het eenmaal verspreiden van het beeldmateriaal letterlijk onuitwisbaar is.
  • Vertel waar kinderen terecht kunnen wanneer het mis gaat. Dit kan bij de mentor op school, maar ook via www.helpwanted.nl of www.meldknop.nl
  • Het doorsturen van naaktfoto’s is strafbaar en bovendien erg schadelijk voor het slachtoffer.

Meer informatie is te vinden via de website www.onuitwisbaar.nu. Ook kunt u terecht bij onze anti-pestcoördinator, de heer J. Arts. Op het Fioretti College wordt tijdens de mentorlessen ook aandacht besteed aan sexting, grooming en andere risico's van sociale media.

Bekijk al het nieuws