Geslaagde Techniekdag voor mavo-brugklas

Geslaagde Techniekdag voor mavo-brugklas

Geplaatst op: vrijdag 24 juni 2016

Op dinsdag 21 juni hebben alle mavo-brugklassers op de Noordkade in Veghel kennis kunnen maken met de zeven werelden van techniek. Het Fioretti College organiseerde de techniekdag in samenwerking met de KreaTech Fabriek en partners uit het bedrijfsleven. De leerlingen kozen allemaal drie workshops en hadden een collegetour. De gastheer tijdens de collegetour was Bart van Liempd en zijn gasten Alexander van Groenendael (Rabobank) en Francien van Boxtel (Vanboxtel BV). Ook Exbergen was hierbij betrokken.

Tijdens de discussie maakten de leerlingen kennis met de wereld van geld en handel. Via de workshops ontdektenden de leerlingen de andere zes werelden. Er fanatiek gewerkt en meegedaan. De eerste techniekdag was een succes!

Reacties van de leerlingen
"Leuk dat je zelf van alles uit mocht proberen. Creatief en ontwerpen vond ik de leukste wereld, omdat je daar een echte raket mocht bouwen. De windauto was goed gelukt. De locatie waar we de workshops hadden was erg gaaf. De dag vloog voorbij, maar de collegetour duurde wel een beetje lang!"

Foto's
Klik hier voor een foto-impressie van de techniekdag.
Klik hier voor een film-impressie van de techniekdag.

Verkeer, transport en ruimte
In de wereld van verkeer, transport en ruimte gingen de leerlingen aan de slag met het sorteren van blokjes die op een transportbandje lagen. Ook werden er in groepjes van technisch Lego versnellingsbakken of slagbomen gemaakt. Partners waren Vanderlande, Scania, Gaffert en ROC de Leijgraaf.

Mens en medisch
In de wereld van mens en medisch ging het om medische hulpmiddellen voor hulpbehoevende mensen. De leerlingen maakten een soort hulphand in de vorm van een grijper, om iets op te kunnen pakken van de grond of de tafel. Partner was de KreaTech Fabriek.

Wetenschap en ontdekken
In de wereld van wetenschap en ontdekken werd uitleg gegeven over natuurlijke en chemische reacties. Eén van de thema's was sublimeren, waarbij er gas vrijkomt als een vaste stof in een vloeistof terecht komt. De leerlingen maakten zelf atomen met behulp van prikkers en mini-marshmallows en ook een soort van chemische gekleurde bal. Partner was Mad Science.

Water, energie en natuur
In de wereld van water, energie en natuur mochten de leerlingen een ritje maken in een elektrisch aangedreven auto. Er werden door wind aangedreven karretjes gebouwd en daarmee werd een wedstrijdje gehouden. Sommige leerlingen bleven hun karretje telkens opnieuw verbeteren, om het in de luchtstroom van ventilatoren verder te laten rijden. Partners waren Actemium en WMI2 Advice BV.

Creatief en ontwerpen
In de wereld van creatief en ontwerpen kregen de leerlingen uitleg over de werking van een robotarm en bouwden ze van plastic flessen een heuse raket. Voorin werd een tennisbal geplaatst, met tape werden vleugels bevestigd en de flessen werden half met water gevuld. Daarna werden ze onder hoge druk gelanceerd. Dat was natuurlijk een sensatie. Partners waren ROC de Leijgraaf en Hobij.

Voeding en gezondheid
In de wereld van voeding en gezondheid ging het om gezonde voeding en de bijbehorende productieprocessen. De leerlingen kregen een rondleiding door de Jumbo Foodmarket en werden bijgepraat over productie- en transportketens. Ook mochten ze van alles proeven. Partner was de Jumbo.

Bekijk al het nieuws