Vrijwilligers Anny en Mari koninklijk onderscheiden

Vrijwilligers Anny en Mari koninklijk onderscheiden

Geplaatst op: vrijdag 24 april 2020

De smeerolie van de samenleving, zo worden de miljoenen vrijwilligers genoemd die zich elke week weer belangeloos en met veel plezier inzetten voor talloze individuen, groepen en organisaties in onze samenleving. Ook op het Fioretti College in Veghel werken al jarenlang een aantal vrijwilligers. Twee daarvan hebben op 24 april een koninklijke onderscheiding toegekend gekregen. Het gaat om Anny van de Graaf en Mari van Helvoort. De feestelijke uitreiking zal vanwege de corona-maatregelen op een ander moment plaatsvinden.

Anny van de Graaf
Toen Anny’s zoon op de afdeling praktijkonderwijs (PrO) zat en er vrijwilligers nodig waren, hoefde ze niet lang na te denken. Op 1 februari 2004 startte Anny met haar werkzaamheden. Op papier verricht ze twaalf uur vrijwilligerswerk, verdeeld over vier dagen, maar in werkelijk is ze veel meer uren te vinden op het Fioretti College. Bij PrO wordt de catering voor de leerlingen verzorgd. Tijdens de kooklessen worden broodjes, soep en andere kleine lunchartikelen gemaakt. Die worden aan de balie verkocht. Anny zorgt ervoor dat de verkoop goed verloopt. Alles wordt netjes tentoongesteld en na de pauzes ruimt ze alles weer op. Voor de leerlingen is het super fijn dat er steeds een bekend en vriendelijk gezicht voor de catering zorgt. Haar leeftijd (71) speelt geen enkele rol in het contact met de jeugd. Anny is een lieve, zorgzame en bescheiden vrouw, die haar vrijwilligerswerk met volle overtuiging doet. Tijdens bijzondere activiteiten, zoals de ouderavonden, de open dag en de sponsorloop geeft ze ook acte de présence. Wat zouden we zonder Anny moeten? En dan te bedenken dat ze ook nog vele uren doorbrengt als vrijwilliger bij woon- en zorgcentrum Sint Joachim & Anna. Een lintje is dan ook volledig op z’n plaats.

Mari van Helvoort
Mari is in oktober 2003 als conciërge gaan werken op de afdeling praktijkonderwijs (PrO) van het Fioretti College. Hij was gedetacheerd vanuit IBN. Zijn werk deed hij met passie en toen hij eind 2012 met pensioen ging, heeft hij zich direct als vrijwilliger aangemeld. Hij bleef gewoon zijn conciërgerol vervullen en de leerlingen hadden niet in de gaten dat hij inmiddels met pensioen was. De eerste vijf jaar na zijn pensioen werkte Mari bijna fulltime op school. De laatste twee jaar zo’n twintig uur per week. Mari is een alleskunner. Hij rijdt met de schoolbus de leerlingen naar hun stageplek, onderhoudt en coördineert de schooltuin, doet klussen, helpt bij de catering en ruimt de aula op. Daar heeft hij geen enkele aansturing bij nodig. Mary helpt ook graag mee tijdens bijzondere activiteiten, zoals het PrO-brugklaskamp, de kerstviering, de sponsorloop en de sportdagen. Mari is inmiddels 70 jaar, maar heeft uitstekend contact met de leerlingen. Die maken op hun beurt graag een praatje met hem of helpen hem mee. En niet te vergeten: Mari is elke dag als eerste op school om koffie en thee te zetten voor zijn collega’s. Met dezelfde passie zet Mari zich overigens in voor zijn familie en voor Voetbalvereniging Oranje Wit Zijtaart. Mari is vriendelijk en betrokken, heeft een hart van goud en is recht door zee, vindt gezelligheid belangrijk en is altijd zichzelf. De koninklijke onderscheiding is dik verdiend!

Bekijk al het nieuws