Tweedejaars oriënteren zich op procestechniek

Tweedejaars oriënteren zich op procestechniek

Geplaatst op: maandag 29 januari 2018

Onlangs was het de Week van de Procestechniek. Dit is een initiatief van ROC de Leijgraaf en een aantal bedrijven uit de regio, die de technieksector meer onder de aandacht van jongeren willen brengen. Vacatures in deze sector zijn moeilijk in te vullen en dus is de werkgelegenheid groot.

Wat is procestechniek?
Bijna alles om ons heen is gemaakt door procestechniek: frisdrank, mp3-spelers, benzine, koekjes, boeken, kaas, plastic flessen, glas, ga zo maar door. Een leven zonder procestechniek zou tegenwoordig ondenkbaar zijn.

Stap voor stap naar een product
Procestechniek is het omzetten van grondstoffen naar een eindproduct. In de fabriek wordt stap voor stap van één of meerdere grondstoffen een product gemaakt. Deze stappen noemen we een proces, vandaar de naam procestechniek. Voorbeelden van stappen in een proces zijn grondstoffen aanvoeren, mengen en bewerken. De medewerkers in de procestechniek controleren de stappen en zorgen samen voor een goed eindproduct.

Op bezoek
Tweedejaars leerlingen die enthousiast zijn over techniek konden op bezoek bij twee bedrijven in de regio. De verschillende groepen zijn onder andere bij Mars, Omron, Fransen Gerrits, MSD en FrieslandCampina te gast geweest. De leerlingen kregen een unieke kans om deze bedrijven van binnen te bekijken en om vragen te stellen over het reilen en zeilen. Al met al een mooie ervaring, die ze kunnen meenemen tijdens de keuze die ze dit schooljaar moeten maken.

Bekijk al het nieuws