Themaweek Operation Market Garden

Themaweek Operation Market Garden

Geplaatst op: donderdag 05 september 2019

Om de vijf jaar besteed de gemeente Meijerijstad veel aandacht aan de inmiddels 75-jarige bevrijding van Veghel. Vanaf 14 september zullen een week lang activiteiten georganiseerd worden met betrekking tot de bevrijding. Het Fioretti College, het comité OMG19 en de Cultuurkade hebben gezamenlijk een vakoverstijgende themaweek vormgegeven voor de onderbouwleerlingen, met allerlei activiteiten in en rondom de school. De nadruk ligt daarbij op beleving.

Bezoek basecamp
Net als in 2014 wordt er in de gemeente Meierijstad een groot historisch militair kampement opgebouwd. Alle onderbouwklassen bezoeken met hun mentor in de week van 16 september dit levend museum en worden door vrijwilligers rondgeleid.
 
Soldaat in de klas
Op woensdag 18 en donderdag 19 september ontvangen de leerlingen van klas 2 een soldaat in de klas. Deze gastspreker zal in 50 minuten de leerlingen informeren over het soldatenleven.
 
Mens & Maatschappij
Voorafgaand aan de themaweek Operatie Market Garden zal er tijdens de lessen Mens & Maatschappij in de onderbouw aandacht besteed worden aan het verloop van WOII en de rol van Operatie Market Garden bij de bevrijding van Veghel.

Nederlands
Tijdens de lessen Nederlands gaan de leerlingen van klas 1 aan de slag met de boekopdracht Hannekelief. De leerlingen verwerken de informatie uit het gelijknamige boek in een lapbook. Het boek gaat over de oorlogservaringen van Hanneke.

Kunst & Cultuur
Tijdens de lessen Beeldende vorming gaan de leerlingen van klas 1 aan de slag met een creatieve opdracht m.b.t. Operatie Market Garden. De werkstukken worden tijdens de projectweek tentoongesteld.
 
Bewegen & Sport
De lessen Bewegen & Sport worden tijdens de themaweek Operatie Market Garden op een Landmachtachtige wijze ingericht.
 
Over Operatie Market Garden
Op 17 september 1944 veroverde het Amerikaanse 501e Parachutisten Infanterie Regiment Veghel. Deze verovering was een onderdeel van Operatie Market Garden. Daarbij werden duizenden Amerikaanse, Engelse en Poolse parachutisten gedropt nabij Eindhoven en Veghel en bij Nijmegen en Arnhem. Deze para's hadden de opdracht om bruggen te bezetten en wegen in te nemen, zodat er een corridor zou ontstaan waarover het Britse Legerkorps kon oprukken naar Arnhem.

In Veghel deed zich de bizarre situatie voor dat de commandant van een Duitse tank te laat in de gaten kreeg dat Veghel in handen was gevallen van de Amerikanen. Al schietend probeerde hij zich weer bij de eigen troepen te voegen. De corridor werd het doelwit van Duitse aanvallen. Zowel ten noorden als ten zuiden van Veghel werd de weg herhaaldelijk afgesneden. Daardoor bereikten de Britten Arnhem niet op tijd en mislukte Market Garden. Maar de geallieerden wisten wel stand te houden in Veghel. Een tijdlang was Veghel daardoor een vrij eiland in bezet gebied.

Bekijk al het nieuws