Rechter vertelt op school over rechtspraak

Rechter vertelt op school over rechtspraak

Geplaatst op: maandag 24 september 2018

Tijdens de Week van de Rechtspraak hebben onze vierdejaars mavo-leerlingen kennisgemaakt met de wereld van de rechtspraak. Op maandag 24 en dinsdag 25 september vertelde een rechter in de klassen over haar beroep. Aan de hand van een waargebeurd verhaal werd een strafrechtelijke casus besproken en werden het recht en de rechtspraak uitgelegd. Er was ook een mediatonfunctionaris aanwezig, die bij casussen bemiddelt tussen de verschillende partijen. De leerlingen werden actief betrokken bij de gastles en stelden goede vragen aan de rechter en de mediatonfunctionaris.

Sommige jongeren denken dat ze niet snel in aanraking komen met een rechter. Toch zijn er dat in Nederland duizenden per jaar. Er kan zomaar iets in hun leven veranderen, zoals ouders die gaan scheiden, online pesten, uitgaansgeweld, schulden of spijbelen. In de Week van de Rechtspraak vertellen rechters wat er kan gebeuren, hoe zij de specifieke casussen beoordelen en waarom ze bepaalde zaken wel of niet meenemen in hun vonnis.

Contextrijk leren
Al onze mavo-leerlingen volgen het examenvak Maatschappijkunde. Een groot gedeelte van het examen gaat over criminaliteit en rechtspraak. Antoinette Snellaars, sectievoorzitter Maatschappijkunde over het bezoek van de rechter en de mediatonfunctionaris: “Contextrijk leren is niet enkel een verhaal vertellen, maar het onderwerp naar de leerling toe halen, zodat de leerling ervaart en begrijpt waar het over gaat. In dit geval dus een rechter en mediatonfuctionaris laten vertellen wat rechtspraak inhoudt. Zo kunnen onze leerlingen van deskundigen uit het werkveld horen hoe het in de praktijk werkt.”

Bekijk al het nieuws