Overgang PrO-leerlingen naar ROC soepeler

Overgang PrO-leerlingen naar ROC soepeler

Geplaatst op: vrijdag 04 oktober 2019

Om de doorstroming van PrO-leerlingen naar het mbo in deze regio te verbeteren, tekende ROC de Leijgraaf onlangs een samenwerkingsovereenkomst met het Netwerk Praktijkonderwijs Noordoost-Brabant (NPO). In het NPO zijn o.a. het Fioretti College in Veghel, het Elde College in Schijndel en Het Hooghuis in Oss vertegenwoordigd. Deze drie middelbare scholen bieden praktijkonderwijs aan.

De samenwerkingsovereenkomst is getekend voor een periode van vijf jaar. De scholen gaan zich extra inspannen om de doorstroom van PrO-leerlingen naar mbo-opleidingen op ROC de Leijgraaf te bevorderen. Speerpunt hierbij is de nieuwe doorlopende leerlijn PrO-Entree. Rob Groenen, projectleider PrO-Entree bij De Leijgraaf, geeft aan: "Leerlingen van de praktijkscholen vinden de doorstroom naar het mbo lastig. Ze hebben moeite om mee te komen en missen de begeleiding die ze op de praktijkschool wel hadden. In de toekomst behouden studenten op het ROC bijvoorbeeld hun coach vanuit het praktijkonderwijs. Ze kunnen hem of haar vragen stellen over vakken en schoolzaken. Zo maken we er een koninklijke overgang van."

Harrie van den Brand, bestuursadviseur van het NPO, is ook content dat de overstap gestroomlijnd wordt: "Het is belangrijk dat studenten een goede kans hebben om hun opleiding goed af te ronden. Deze deal zal leiden tot minder vroegtijdige schoolverlaters."

De komende maanden starten op het ROC de reguliere lessen voor de PrO-leerlingen. "Vervolgstappen, zoals de informatieverstrekking, gesprekken met leerlingen en evaluatie, staan beschreven in het jaarplan", aldus Van den Brand. "Zo weten we van elkaar wat we gaan doen en zorgen we ervoor dat onze leerlingen zich na de overstap in alle opzichten thuis voelen."

Bekijk al het nieuws