Mediawijsheid is belangrijk

Mediawijsheid is belangrijk

Geplaatst op: maandag 26 februari 2018

We kunnen ons geen maatschappij meer voorstellen zonder computers, tablets en mobiele telefoons. Onze kinderen groeien er mee op en lijken er mee te vergroeien. Natuurlijk biedt dat veel voordelen, maar ieder van ons kent ook de schaduwzijde. Cyberpesten, vechtfilmpjes verspreiden, racistische uitlatingen doen en sexting zijn daar voorbeelden van.

Sexting staat voor het delen van seksueel getinte foto’s of berichten via mobiele telefoons of andere media. Dat gebeurt helaas regelmatig. Wellicht met de gedachte dat alleen de ontvanger deze foto ziet. Een foto is echter snel verspreid en voordat je het weet kan een hele school of zelfs heel Nederland de betreffende jongere in zijn/haar nakie op internet terugvinden.

We kunnen ons niet verstoppen voor de effecten van internet en de sociale media. Maar we hebben wel de taak om jongeren daarmee op een verantwoorde manier om te leren gaan. Op school besteden we daarom regelmatig aandacht aan de schaduwzijde van dit alles. Wanneer er werkelijk sprake is van een negatieve uitwas, proberen we samen met ouders en leerling de zaak op te lossen. Indien nodig schakelen we zelfs de politie in.

Het is natuurlijk ook goed als er thuis aandacht is voor deze onderwerpen, door met regelmaat het gesprek aan te knopen en door te weten wat uw zoon/dochter op internet en de sociale media doet. De volgende sites kunnen aanknopingspunten zijn voor een goed gesprek:

  • www.mediawijsheid.nl
    Een site vol met documenten en filmpjes over mediawijsheid. Wellicht kunt u samen een kort filmpje kijken en vervolgens hier een gesprek over voeren.
  • www.itsuptoyou.nu
    Een interactieve film over de gevolgen die keuzes kunnen hebben. Bekijk de film, maak de keuzes en bespreek deze met elkaar.
  • www.mediaopvoeding.nl
    Een site speciaal voor en door ouders. Vele vragen zullen u bekend zijn. Discussieer mee en/of stel de vraag aan uw zoon of dochter.
  • www.mijnkindonline.nl
    Een site met veel informatie, onderzoek en tips over het onlinegedrag van jongeren.

Mocht u naar aanleiding van dit bericht vragen hebben of behoefte hebben aan een persoonlijk gesprek, neemt u dan gerust contact op met de mentor van uw zoon of dochter. Desgewenst kunt u ook terecht bij onze anti-pest-coördinator de heer Joris Arts.

Bekijk al het nieuws