Leerlingen E&O ervaren ondernemerschap

Leerlingen E&O ervaren ondernemerschap

Geplaatst op: donderdag 22 maart 2018

Voor het derde opeenvolgende jaar hebben de vierdejaars leerlingen Economie & Ondernemen én ondernemers uit Meierijstad deelgenomen aan het project From Schoolclass to Businessclass (Sc2Bc). Het doel van het project is om de leerlingen kennis te laten maken met ondernemerschap en wat het inhoudt om ondernemend te zijn. Dit om beter voorbereid te zijn op de toekomstige arbeidsmarkt. Onze school is met dit Europese project om het ondernemerschap van de jeugd te stimuleren een voorloper.

Eindpresentaties
Op vrijdag 16 maart vonden de eindpresentaties plaats van de tien groepjes aan de jury, ouders, docenten en medeleerlingen. Dit jaar was het gezelschap te gast in het ZiN Inspiratielab van Sligro Veghel. Alle groepjes hebben een half jaar gewerkt aan het opzetten van een (fictieve) eigen onderneming. Aan de hand van lesbrieven hebben de leerlingen een ondernemingsplan geschreven en zijn alle facetten van het ondernemen aan bod gekomen. Naast begeleiding door hun vakdocenten kregen de leerlingen coaching van ondernemers uit Meierijstad.

Foto's
Klik hier voor een sfeerimpressie van de eindpresentaties in het ZiN Inspiratielab van Sligro Veghel.

Gepresenteerde ondernemingen

  1. De eerste onderneming die zich presenteerde, heette Arc ’n Ciel. Onder leiding van coach Magdalien Punte hebben de leerlingen een sapjes- en smoothiebar opgezet. 
  2. De tweede onderneming was Vickey. Onder leiding van coach Nina Vogels hebben de leerlingen een survivalkit voor meisjes ontwikkeld.
  3. Onderneming Happy Candy ontwikkelde onder leiding van Thea van Hout een snoeptruck.
  4. Coach Albert Dominicus begeleidde zijn groepje bij het opzetten van een exclusief schoenveterbedrijf met als naam Veteranos.
  5. De vijfde onderneming kreeg de naam ’t Saplab. Met de coaches Marco Verberk en Harm Tiebosch ontwikkelden de leerlingen plannen voor een saptruck.
  6. Day & Night was de naam van het zesde initiatief. Samen met Marielle Claessens werden er plannen gesmeed voor een sportschool annex uitgaansclub.
  7. Onder de naam Nordfest wilde de zevende groep festivals gaan organiseren. Ze kregen daarbij ondersteuning van de coaches Willem Wouters, Mark van de Laarschot en Mark Pelzer.
  8. De achtste onderneming kreeg als naam Sixpackk. De leerlingen ontwikkelden samen met coach Erik van Aarle een bedrijf om wc-papier te recyclen.
  9. Jackson Designs was de titel van de negende onderneming. Met hulp van coach Patrick van den Elzen werd er kleding ontworpen voor de hiphop scène.
  10. Onder leiding van coach Julien Koog ontwikkelde de leerlingen van het tiende groepje een drive-in bioscoop met als naam Carwatch.

Winnaars
Er werd in twee sessies gepresenteerd aan de professionele jury. Dat leverde uiteindelijk twee winnaars op. Winnaar 1 was het bedrijf Sixpackk. Teun van der Wijst (ke4f), Alex Lubega (kef4), Axel van Eijndhoven (ke4f), Maxim Jilissen (ke4f), Jur van Padua (bh4d) en Floris van Boxmeer (ke4f) kregen als jurycommentaar: “Een goed en innovatief idee, out of the box gedacht en maatschappelijk zeer verantwoord.” Winnaar 2 was Jackson Designs. Judith van Heck(kz4i), Tara Ottenhof (ke4f), Elyza Kaltofen (kz4i), Anita Janicka (kz4i), Nena van Dinter (bh4d) en Manouk Jansen(bh4d) kregen als jurycommentaar: “Een goed ondernemingsplan, een prachtige presentatie met dansje en fraaie kleding.

Vervolg
Leerlingen, docenten, ondernemers én ouders zijn erg enthousiast over het project, dat volgend schooljaar voor de vierde keer zal plaatsvinden.

Bekijk al het nieuws