Indrukwekkende gastles door verpleegkundigen

Indrukwekkende gastles door verpleegkundigen

Geplaatst op: maandag 14 december 2020

Op maandag 14 december konden de vierdejaars leerlingen van de afdeling Zorg & Welzijn ervaren hoe het eraan toegaat in ziekenhuis Bernhoven tijdens de coronacrisis. Merlijn (IC-verpleegkundige) en Ashley (neurologie-verpleegkundige) waren te gast op het Fioretti College. Naar aanleiding van de documentaire ‘De strijd van het ziekenhuis tegen het coronavirus’ passeerden allerlei onderwerpen de revue en konden de leerlingen vragen stellen.

De verpleegkundigen vertelden over de angsten en de strijd van de patiënten, maar ook over die van henzelf. Toen de ernst van de crisis duidelijk werd, werden complete afdelingen van het ziekenhuis in Uden omgebouwd tot cohort-afdeling. Teams van verpleegkundigen werden uit elkaar gehaald, iedereen werd bijgeschoold en kreeg een andere werkplek. Dat leidde tot onzekerheid, vertelden de verpleegkundigen, maar uiteindelijk ook tot saamhorigheid. Acties om van elders personeel te werven, haalden vaak niets uit. Uiteindelijk moesten ook honderden patiënten verplaatst worden.

De leerlingen van Zorg & Welzijn waren onder de indruk van de verhalen van Merlijn en Ashley. Zo vertelden de verpleegkundigen dat gesprekken van artsen aan het bed van een patiënt niet bijgewoond konden worden door familieleden. De ondersteuners, die het ziekenhuis had geworven, hadden op zo’n moment vaak de familie aan de lijn. Soms moesten ter plekke drastische beslissingen genomen worden. Merlijn vertelde ook uitgebreid over zijn taken als IC-verpleegkundige, zoals het monitoren van bloeddruk, hartslag, ademhaling en zuurstofgehalte.

Terwijl de brillen en medische mondmaskers de klas rondgingen, kwamen de verhalen los van de leerlingen zelf. Dat corona iedereen kan treffen, was snel duidelijk. Een goed moment voor Merlijn en Ashley om nog eens te wijzen op het belang van de maatregelen en het naleven van de regels. Wat de leerlingen zich nog onvoldoende realiseerden, is dat er momenteel steeds meer volwassenen in de leeftijd van 30 tot 50 jaar in het ziekenhuis liggen en niet meer alleen de ouderen. En dat jongeren het virus kunnen verspreiden zonder er zelf heel ziek van te worden.

De indrukwekkende gastles was een mooie combinatie van loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB) en burgerschap.

Bekijk al het nieuws