Sponsorloop voor sanitair op Indiase school

Sponsorloop voor sanitair op Indiase school

Geplaatst op: woensdag 22 april 2015

Een gemiddeld toilet op een Nederlandse school wordt dagelijks schoongemaakt. Het sanitair en de tegels zien er blinkend uit. De toiletpot zit gemakkelijk, de bril is schoon, je kunt eenvoudig doorspoelen, toiletpapier is er in overvloed, er hangt een wastafel met zeepdispenser en handdoekenautomaat, er staan prullenbakken en met een beetje geluk ruikt het er ook nog lekker. Hoe anders is dat op een gemiddelde school in India. De toilethokjes zijn vaak niet betegeld, zien er vies uit, het sanitair wordt niet bijgehouden en toiletpapier kennen ze niet.

Er hangt een slang met een sproeiertje en met je handen poets je je billen schoon. De vloer is nat en vies, de wastafel ook en handdoeken zijn er niet. De standaard voor hygiëne is in India duidelijk anders dan in Nederland. Maar goed voorbeeld doet goed volgen, zeggen we wel eens. En jong geleerd is oud gedaan. Daarmee bedoelen we dat volwassenen het goede voorbeeld moeten geven aan kinderen en docenten aan leerlingen. Maar wat als je niet voldoende geld hebt om fatsoenlijke sanitaire voorzieningen te bouwen? Dat is bij veel scholen op het platteland in India het geval.

Solidair met India
Stichting Solidair met India uit Heeswijk-Dinther zet zich in voor gezondheids- en onderwijsprojecten op het platteland in India. Vorig jaar hebben we met de onderbouwleerlingen van het Fioretti College € 9.500,- bij elkaar gelopen voor een schoolbus in het plaatsje Gulbarga. Daardoor kunnen voortaan 60 kinderen die te ver van school wonen ook naar school. Dit jaar gaan we de stichting opnieuw steunen. De opbrengst van de sponsorloop wordt ingezet voor de bouw van 14 toiletten bij een plattelandsschool in het plaatsje Tiruvottiyur in de zuidelijker deelstaat Tamil Nadu. Natuurlijk gaan de lokale docenten ook getraind worden op het gebied van hygiëne en die kennis wordt weer doorgegeven aan de leerlingen.

De Sponsorloop
Aan de sponsorloop doen alle brugklasleerlingen van de afdeling mavo-vmbo mee. Zij hebben hun actiedag op dinsdag 7 juli. Er moet dan een sportieve prestatie van formaat geleverd worden tijdens de Triatlon. Daarnaast doen ook de eerste-, tweede- en derdejaars PrO-leerlingen mee. Zij hebben hun actiedag op woensdag 24 juni. Ze maken 's morgens een grote wandeltocht door het buitengebied van Veghel. Over de inhoud van de actiedagen volgt nog nadere informatie.

Gastlessen en inhoudelijke voorbereiding
Alle leerlingen krijgen in de week van 18 tot en met 22 mei een informatieve gastles. Tijdens de lessen Mens & Maatschappij, die daarop volgen, krijgen de leerlingen uitleg over het land, de bevolking, de school en de hygiëne.

Sponsorgeld inzamelen
Het is de bedoeling dat de leerlingen daarna hun ouders, grootouders, familieleden, vrienden en buren benaderen voor sponsoring. Op donderdag 4 juni krijgen de leerlingen een sponsorformulier en een ansichtkaart mee naar huis. Het formulier hoeft niet per se vol te zijn, maar dat is uiteraard wel wenselijk. Ze hebben daarvoor ruim twee weken de tijd. Ouders en verzorgers worden gevraagd om hun kind te stimuleren om zoveel mogelijk sponsors te vinden. Onze leerlingen zullen zich ‘legitimeren’ met een ansichtkaart, waarop het project nog eens uitgelegd staat.

Het gaat tijdens deze sponsorloop niet om het aantal rondjes. Sponsoring kan daarom gerust met een vast bedragje gebeuren, bijvoorbeeld 1 of 2 euro. Het is de bedoeling dat de leerlingen het geld meteen meekrijgen en samen met het sponsorformulier inleveren bij hun mentor. Er doen in totaal zo'n 500 leerlingen mee. Als elke leerling minimaal 15 euro inzamelt, kunnen de nieuwe sanitaire voorzieningen gefinancierd worden.

Verantwoording
Als school vinden we het heel belangrijk dat onze leerlingen rekening leren houden met de zwakkeren en kansarmen in de wereld. Daarom betrekken wij hen eenmaal per jaar bij een activiteit voor minderbedeelden in een ontwikkelingsland. We hopen dat onze leerlingen zich fanatiek willen inzetten om voor stichting Solidair met India een mooi sponsorbedrag in te zamelen. De opbrengst van de sponsorloop gaat volledig naar dit sympathieke en kleinschalige project. Kijk ook eens op www.solidairmetindia.nl.

Bekijk al het nieuws