Sexting - tips en achtergrondinformatie

Sexting - tips en achtergrondinformatie

Geplaatst op: woensdag 20 januari 2016

We kunnen ons geen maatschappij meer voorstellen zonder computers, tablets en mobiele telefoons. Onze kinderen groeien er mee op en lijken er soms zelfs mee te vergroeien. Natuurlijk biedt dat veel voordelen, maar ieder van ons kent ook de schaduwzijde. Zo besteedde het Brabants Dagblad vorige week ruim aandacht aan het onderwerp ‘sexting’ op een middelbare school in Tilburg. ‘Sexting’ staat voor het delen van seksueel getinte foto’s of berichten via mobiele telefoons of andere media. Graag geven we wat tips en achtergrondinformatie.

Het zou dom zijn om te denken dat dit slechts in Tilburg voorkomt. Ongetwijfeld zijn er ook in onze regio en op onze school jongeren die zo naïef zijn dat ze seksueel getinte foto’s versturen via de telefoon. Wellicht met de gedachte dat alleen de ontvanger deze foto ziet. Een foto is echter snel verspreid en voordat je het weet kan heel de school of zelfs heel Nederland jou in je nakie op internet terugvinden.

Het is slechts één van de schaduwkanten van het internetgebruik. Pesten, vechtfilmpjes verspreiden, racistische uitlatingen… het komt allemaal voor op dat wereldwijde web. Op school besteden we met regelmaat aandacht aan deze onderwerpen. Wanneer er werkelijk sprake is van een negatieve uitwas, proberen we samen met ouders en leerling de zaak op te lossen. Indien nodig schakelen we zelfs de politie in.

Het is natuurlijk ook goed als er thuis aandacht is voor deze onderwerpen, door met regelmaat het gesprek aan te knopen en door te weten wat uw zoon/dochter op internet kan doen.
De volgende sites kunnen aanknopingspunten zijn voor een goed gesprek:

  • www.mediawijsheid.nl
    Een site vol met documenten en filmpjes over mediawijsheid. Wellicht kunt u samen een kort filmpje kijken en vervolgens hier een gesprek over voeren.
  • www.itsuptoyou.nu
    Een interactieve film over de gevolgen die keuzes kunnen hebben. Bekijk de film, maak de keuzes en bespreek deze met elkaar.
  • www.mediaopvoeding.nl
    Een site speciaal voor en door ouders. Vele vragen zullen u bekend zijn. Discussieer mee en/of stel de vraag aan uw zoon of dochter.
  • www.mijnkindonline.nl
    Een site met veel informatie, onderzoek en tips over het onlinegedrag van jongeren.

Media is niet meer weg te denken uit de maatschappij. We kunnen ons niet meer verstoppen voor de effecten, maar we moeten de kansen grijpen en de kracht van media gaan inzetten. Zodat onze leerlingen en uw kind(eren) op een verantwoorde manier leren omgaan met media. Dat kunnen we als school niet alleen.

Mocht u naar aanleiding van dit bericht vragen hebben of behoefte hebben aan een persoonlijk gesprek, neemt u dan gerust contact op met de mentor of teamleider van uw zoon of dochter. Ook kunt u eventueel terecht bij onze anti-pest-coördinator de heer Joris Arts.

Bekijk al het nieuws