Projectweek OMG leerjaar 2 geslaagd

Projectweek OMG leerjaar 2 geslaagd

Geplaatst op: vrijdag 26 september 2014

Eind september werd er op het Fioretti College aandacht besteed aan het feit dat het 70 jaar geleden is dat Operation Market Garden (OMG) plaatsvond in Veghel en omgeving. Er werden allerlei activiteiten georganiseerd voor de tweedejaars leerlingen vmbo en mavo. De herdenking in de regio Veghel werd georganiseerd door Stichting OMG 2014. De leerlingen van het Fioretti College werden hiervoor uitgenodigd. Uiteraard deden wij hier graag aan mee! U kon daar al meer over lezen op deze website.

Foto's
Klik hier om enkele foto's te bekijken.

Maak je eigen monument
De basis-klassen deden mee met de workshop ‘Maak je eigen monument’ bij MIK/Pieter Brueghel in Veghel. Er werd een beroep gedaan op de creativiteit van onze leerlingen en hun begeleiders. Als klas maakten zij in een ochtend een prachtig monument ter herdenking van OMG. Tijdens de lessen Beeldende Vorming werden de leerlingen al voorbereid, zodat zij aan de Noordkade meteen goed aan de slag konden.

Gastlessen van een veteraan
De kader-klassen kregen een gastles van een Veteraan. Er waren twee veteranen aanwezig op onze school. Eén van hen had gediend in Bosnië en de andere in Libanon. Beide ex-gedienden wisten de leerlingen ruim een uur te boeien met hun verhalen over de uitzending naar het oorlogsgebied en hun inzet bij de vredesmissies vanuit de Verenigde Naties (blauwhelmen). De leerlingen waren voorbereid op de gastles tijdens de lessen M&M, waardoor zij goede vragen stelden en het verhaal van de veteraan konden begrijpen.

Bezoek aan basecamp
De mavo- en kader-klassen brachten een bezoek aan het Basecamp dat opgebouwd werd aan de Corridor / ’t Heiligt in Veghel. Bij beide groepen leerlingen viel het bezoek goed in de smaak. Zij kregen een rondleiding van een vrijwilliger ter plaatse, waarbij zij diverse stands bekeken. Zij zagen onder andere een volledige uitgerust veldhospitaal, een stand met zwaar materiaal dat sommige leerlingen zelf mochten proberen, een diesellocomotief, meerdere jeeps en tanks (waar op geklommen mocht worden) en een Dakota zweefvliegtuig. De vrijwilligers op het Basecamp gaven de leerlingen uitgebreide informatie. Het bezoek van ruim een uur was eigenlijk te kort voor dit unieke evenement. De begeleidende docenten vonden het dan ook leuk om te horen dat meerdere leerlingen voor of na ons bezoek aan het Basecamp ook met ouders, grootouders of andere familieleden een bezoek hier aan hadden gebracht.

Afsluiting van het project
Met deze activiteiten rondom OMG 70 werden de onderwerpen Eerste en Tweede Wereldoorlog bij de lessen Mens & Maatschappij (M&M) in leerjaar 2 afgesloten. De komende weken wordt er nog uitgebreid aandacht besteed aan andere oorlogen en hedendaagse conflicten.

Bekijk al het nieuws