PrO-leerlingen behalen kettingzaagdiploma

PrO-leerlingen behalen kettingzaagdiploma

Geplaatst op: dinsdag 29 november 2016

Praktijkonderwijsleerlingen van onze school gaan komend voorjaar het European Chainsaw Certificate (ECC) behalen. Een certificaat met een hoge standaard om veilig en efficiënt te mogen werken met een (motor)kettingzaag. Na het behalen van het ECC1- en ECC2-examen is het voor de leerlingen mogelijk om professioneel met een kettingzaag te werken in veel Europese landen. Vanaf 16 jaar mag er alleen onder begeleiding gezaagd worden, maar vanaf een leeftijd van 18 jaar mag dit ook zelfstandig volgens de Nederlandse arbowet.

Vakman
Het European Chainsaw Certificate is hét bewijs dat iemand een echte vakman is met actuele kennis. Met deze kwalificatie wordt er aangetoond dat er professionaliteit aanwezig is volgens de Europese richtlijnen en normen. Het Fioretti College werkt samen met IPC Groen. Voor zowel ECC1 en ECC2 moeten de PrO-leerlingen een individueel examen doen, onder toezicht van een externe examinator. De begindatum van de cursus is donderdag 24 november.

Cursusinhoud
Tijdens de ECC1-cursus komen de volgende onderwerpen aan bod: risico-inventarisatie, korten van liggend hout, onderhoud en kleine reparaties aan de motorkettingzaag, ergonomie en inzet van hulpmiddelen en relevante wetgeving (arbo, flora- en faunawet, veilig werken langs de weg). Tijdens de ECC2-cursus komen de volgende onderwerpen aan bod: risico-inventarisatie, eenvoudige uitsnoeiing van bomen tot een diameter van 38 cm, vellen van voor- en achterover hangende bomen, onderuit werken van vasthangende bomen, inzet van basishulpmiddelen (velhevel, wiggen) en wederom de relevante wetgeving.

Locatie
In goede samenwerking met de gemeente Veghel is het bos bij de Steengraaf in Erp toegewezen als oefenlocatie voor de praktijklessen. Wethouder Annemieke van de Ven: "De leerlingen van het Fioretti College wordt een mooie praktijklocatie aangeboden om te kunnen oefenen en de gemeente Veghel is hiermee natuurlijk ook geholpen. Het mes snijdt op deze manier aan twee kanten. Ik wens alle leerlingen veel succes met het behalen van het ECC-diploma." De gemeente Veghel houdt toezicht op de zaagwerkzaamheden en geeft aan wat er gezaagd mag worden.

Bekijk al het nieuws