Mavo-eindexamen in zeven vakken normaal

Mavo-eindexamen in zeven vakken normaal

Geplaatst op: dinsdag 17 januari 2017

De doorstroom van vmbo’ers naar havo wordt versoepeld. Nu stellen veel scholen aanvullende eisen, maar staatsecretaris Sander Dekker (onderwijs) gaat de wet zo aanpassen dat dit niet meer kan. Hij komt met een wet die leerlingen met een vmbo-diploma van de gemengde of theoretische leerweg (mavo) 'zonder meer' recht geeft op doorstroming. “We willen dat leerlingen de kans krijgen hun talent zo goed mogelijk te benutten”, zegt de VVD-bewindsman. Hij stelt daarbij wel één voorwaarde: vmbo'ers moeten in één extra vak eindexamen doen.

Dit biedt mavo-leerlingen dus veel extra kansen, maar zal voor scholen betekenen dat er het nodige aangepast moet worden. Zo niet op het Fioretti College in Veghel. Daar doen alle mavo-leerlingen al enkele jaren eindexamen in zeven vakken, waaronder het verplichte vak wiskunde. Dat dit geen extra drempels opwerpt, blijkt uit het feit dat de school al jaren ruim boven het landelijke gemiddelde scoort in het slagingspercentage op de mavo-afdeling. Bovendien behoren de eindexamenuitslagen voor het verplichte zevende vak wiskunde al geruime tijd tot de beste van Nederland.

Dekker geeft in zijn kamerbrief aan dat “nu in de wet geregeld gaat worden dat leerlingen die zeven vakken volgen, zonder extra voorwaarden naar het havo mogen.” Leerlingen die in schooljaar 2019-2020 overstappen van het vmbo naar het havo moeten van de nieuwe wet gebruik kunnen gaan maken.

Publicatie in Brabants Dagblad
In het Brabants Dagblad van maandag 23 januari stond een krachtig artikel over dit onderwerp. Klik hier om dit artikel over het Fioretti College te lezen.

Bekijk al het nieuws