De nieuwe schoolbus voor India rijdt rond

Geplaatst op: woensdag 29 oktober 2014

Afgelopen schooljaar stond de jaarlijkse sponsorloop op het Fioretti College in het teken van de aanschaf van een nieuwe schoolbus voor de schoolkinderen in Gulbarga in India. Door Stichting Solidair met India zijn 19 gastlessen gegeven. De leerlingen waren enthousiast en de opbrengst was er dan ook naar. Er werd maar liefst € 9.500,- opgehaald en dat was een geweldige prestatie. Hierdoor kunnen nu elke dag 50 kinderen die verder weg wonen ook naar school. De bus is inmiddels gekocht en meteen in gebruik genomen!

Broeder Vincent, hoofd van de school in Gulbarga, geeft aan dat de ouders en kinderen erg blij zijn met de schoolbus. Namens de school, de ouders en de kinderen bedankt hij de leerlingen, docenten en schoolleiding van het Fioretti College voor hun inzet om deze droom te verwezenlijken. Klik hier om enkele foto's te bekijken. Ook dit schooljaar staat de sponsorloop op het Fioretti College weer in het teken van een project voor Solidair met India.

Achtergrondinformatie
Gulbarga ligt in het uiterste noorden van de deelstaat Karnataka. Het is een zeer arme en achtergebleven regio. India kent een kastensysteem. Als je in een lage kaste geboren wordt, zijn je kansen klein. Veel mensen zijn werkzaam als seizoensarbeider of dagloner op de landbouwbedrijven van grootgrondbezitters. Veel (wees)kinderen verlaten voortijdig de school. Ze gaan aan het werk in kleine winkeltjes of op het land. Maar liefst 60% van de mensen kan niet lezen en schrijven.

De broeders van de congregatie ‘Sacred Heart Brothers’ zetten zich in voor de lokale gemeenschap. Dat doen ze door middel van onderwijs-, medische en sociale projecten. Er is onder andere een school gebouwd. In 2005 is de school gestart en telt nu 383 leerlingen. 110 kinderen uit zeer arme gezinnen betalen geen schoolgeld omdat ze dit gewoonweg niet kunnen. De ouders worden tweemaal per jaar uitgenodigd om de resultaten van de leerlingen te bespreken, maar ook om het belang van onderwijs te bespreken. Op die manier worden de kinderen niet voortijdig van school gehaald om als kindarbeider aan het werk te gaan.

De school richt zich met name ook op meisjes. In de dorpen is het namelijk gebruikelijk dat meisjes van jongs af aan in het huishouden meehelpen en allerlei werkzaamheden verrichten. Veel meisjes gaan niet naar school en worden al op zeer jeugdige leeftijd uitgehuwelijkt.  Wanneer zij onderwijs kunnen volgen, zijn ze veel minder kwetsbaar.

Bekijk al het nieuws