Controleer op tijd je fietsverlichting

Controleer op tijd je fietsverlichting

Geplaatst op: woensdag 17 september 2014

Zodra het winter wordt en het sneller donker is, is het van groot belang om als fietser goed zichtbaar te zijn. Met name in de wintermaanden wordt hier door de politie streng op gecontroleerd. Onze leerlingen fietsen straks ook vaak in het donker. Vandaar dat we graag wat tips geven om goed zichtbaar te zijn. Fietsen zonder licht in het donker is namelijk levensgevaarlijk. Jaarlijks worden ruim 600 kinderen van 0-14 jaar opgenomen in het ziekenhuis na een verkeersongeval en vallen er 35 verkeersdoden onder kinderen.

Met goede fietsverlichting neemt het risico met 20% af om in het donker te worden aangereden.

Verlichting

  • In het donker, bij schemer of overdag bij slecht zicht moet de fiets voorzien zijn van wit of geel licht voor en rood licht achter. De lampen moeten aan de fiets zitten. Losse lampen mogen alleen op het bovenlichaam worden bevestigd aan kleding of een tas. Dus niet op het hoofd, armen of benen!
  • Lampen moeten goed zichtbaar zijn en recht vooruit en achteruit schijnen. De lampjes moeten continu branden en mogen niet knipperen.
  • De boete voor kapotte fietsverlichting bedraagt € 45,-

Reflectie

  • Achterop de fiets moet een rode reflector onder het zadel of aan het spatbord bevestigd zijn.
  • De pedalen horen aan de voor- en achterkant gele reflectoren te hebben.
  • De banden of velgen moeten voorzien zijn van een witte of gele reflecterende band.
  • De boete voor een ondeugdelijke gele trapreflector is € 30,- Dat geldt ook voor het ontbreken van een rode reflector onder het zadel of spatbord. Op het ontbreken van goede wielreflectie staat ook € 30,- boete.
Bekijk al het nieuws